Frieser!

     
 

Frieseren er en usedvanlig flott hesterase. Den har et vakkert eksteriør og et svært tiltalende vesen.

Vi har siden oppstarten avlet frem mange flotte rasetypiske føll som har god helse, kvalitet og gemytt. Disse egenskapene ønsker vi å ha som fokus i vårt avlsarbeid. Derfor er også våre avlshopper av god kvalitet og fra gode blodslinjer. Vi bruker kun importert sæd fra avlshingster godkjent av stamboken, KFPS i vår frieseravl.

Vi viser våre føll på kåring for frieserhest slik at de kan bedømmes av nederlandske dommere. Vi har hittil fått svært gode bedømmelser, noe vi er stolte av! Vi er medlem av het Friesch Paarden Stamboek, KFPS og Norsk Frieser Forbund, NFF

     
 

Om Frieserhesten

Frieserhesten er en kraftfull, utholdene og elegant varmblodshest. Den har et edelt hode, store uttrykksfulle øyne, smale ører, en usedvanlig høyreist nakke, bredt kraftig bryst og mye man og hovskjegg. Frieserhesten har en imponerende styrke, smidighet, samarbeidsvilje og utstråling. Den er tillitsfull, intelligent og nervesterk. Kjennetegnene på denne rasen er også dens sikkerhet i alle 3 gangartene. Skrittet er taktfast og stort. Det typiske friesertrav er preget av en høy kneaksjon som i bestefall fører til et svevende trav der alle 4 bena er over bakken samtidig. Galoppen er stor og stilfull. Frieserhesten finnes kun i fargen svart. Avtegn som en liten stjerne i pannen er tillatt på hopper. Frieserhesten er en meget allsidig brukshest. Den ble i tidligere tider brukt som krigshest og arbeidshest men brukes i dag til dressur, kjøring, ridning, maraton og show/sirkus. Den har de siste årene blitt svært populær, og brukes i stadig større grad i konkurranser verden over.

   

 

     
 

Frieserhestens hisorie

Frieserhestens opprinnelsested var provinsen Friesland i det nordlige Holland og Nordtyskland. Den er en av verdens eldste hesteraser. Den opprinnelige frieserhesten var en atskillig større og tyngre utgave enn den vi kjenner i dag, og var derfor svært egnet til krigføring da den med letthet kunne bære en kriger med tung rustning. I middelalderen ble frieserhesten brukt som arbeidshest i jordbruk, men ble gradvis avlet frem til en noe lettere type hest ved at det ble krysset inn spansk blod i avlen. Den har til tross for dette beholdt de fleste av sine opprinnelige og karakteristiske trekk og fremstår i dag som en mye lettere og edlere hest. Frieserhesten var på 1800 tallet en nesten utdødd rase på grunn av konkurranse fra mange andre hesteraser. I 1879 ble F.P.S- het Friesch Paarden Stamboek dannet, og et møysommelig og langvarig avlsarbeid startet for å bevare hesterasen. Den hadde igjen en nedgangsperiode på 1960 tallet, da maskiner overtok jordbruket i økende grad og bilen overtok som transportmiddel. Også denne gangen ble frieserhesten reddet ved at folk nå forsto å verdsette dens egenskaper som fritidshest. Avlsarbeidet fortsatte og dens popularitet økte. Det føres fortsatt en meget streng avlspolitikk på rasen for å bevare dens kvalitet og særtrekk.

Frieseren er en allsidig hest. I Nederland er den en aktet skatt og representerer dype tradisjoner!  

 

 

 

   
 

 
 
   
Kjøring       Dressur
 

 
 
   
Kåringer   Premieutdeling, -vakre nasjonaldrakter   Show
 

 
 
   
         

 

 

 


 © Anne Holmen | +47 92667121 |